lørdag 28. juli 2012

Lindesnes by night - del 2

Man lærer så lenge man lever ...
Som jeg skrev i den forrige blogg-artikkelen, så ville jeg dra tilbake og prøve å forbedre enkelte ting ved det forrige bildet av Lindesnes fyr. Når jeg kom tilbake og så på de ubehandlede bildene et par dager senere, syntes jeg ikke det så ut til å bli ett bra bilde. Det var jo en nedtur, i og med at jeg hadde kjørt ut til fyret og stått og små-frosset i 10 grader og frisk bris i fem kvarter. Med en del jobbing i LR, Photomatix og PSE så fikk jeg da fram ett bra bilde til, men det nådde ikke helt opp til det forrige. Jeg lærte imidlertid mye!

Ta med nødvendig info offline på smart-telefonen
Jeg hadde tatt et bilde der jeg var rimelig fornøyd med komposisjonen og en del av lyset og stemningen. Når jeg kom opp på toppen ved det gamle fyret hadde jeg tenkt å bla opp den forrige blogg-artikkelen. Der hadde jeg det forrige bildet liggende, og det burde være lett å finne den samme plasseringen, i alle fall langs en akse fra det gamle fyret til maskinhuset ved det nye fyret. Jeg hadde også notert blender, lukker og iso på de forrige bildene. Selv om jeg denne gangen var der litt tidligere på natten, så ville de være en grei veiledning for å ta bilder som var et godt grunnlag for HDR.

Netcom hadde telefondekning der, men ingen datadekning. Ikke en gang edge! Paradoksalt nok så er det flere GSM-sendere på selve fyret, noe jeg ikke la merke til før jeg valgte å retusjere bort en av dem som var mest skjemmende.


Ta bilde av stativplassering
Jeg har fotografert stativplassering tidligere på andre steder, når jeg tror jeg vil komme tilbake og fotografere det samme motivet på en annen årstid e.l. Forrige gang jeg var på Lindesnes glemte jeg det. Det angret jeg på nå. Selv selv om jeg ikke fant den helt samme posisjonen med en gang, så tok jeg i alle fall et bilde av den plasseringen. ligger det på telefonen min. Her spiller jo ikke kvalitet så mye rolle, men hvis man tar det med telefonen får man ofte et geo-tagget foto som en ekstra bonus. Det kan man bruke for å kopiere over metadata til de andre fotoene som ble tatt med speilrefleksen på samme sted.

En halvtimes tid senere hadde jeg fotografert en del og funnet en ny plassering et par meter bortenfor, og de bildene ble litt bedre. Problemet var imidlertid at det blåste så mye at jeg måtte senke stativet en del for å få det til å stå stødig og stabilt. Da hadde jeg også begynt å bli litt små-kjølig og klokken var rundt kl. 2 om natten. Da hadde jeg allerede glemt det jeg lærte en halvtime tidligere, så jeg glemte faktisk å ta et nytt bilde av stativplasseringen :-(

Research!
Sist jeg var på Lindesnes, så savnet jeg noe lys inni "traktene" på det gamle fyret. Jeg trodde de faktisk fyrte bål e.l. inni dem og brukte dem som en kombinert "reflektor" og ly for vær og vind. Derfor gikk tankene mine i utgangspunktet i retning av å fyre opp et lite bål, en grill e.l. inni en av dem.

har jeg lært at det var luft-kanaler som ble brukt for å luft inn til selve lyskilden som stod på toppen av den "mur-sokkelen" som står igjen på fjellet i dag.

Utdrag fra artikkelen om Lindesnes fyr på Wikipedia:
  • "I 1822 ble begge blussene ombygget til lukkede kullblussfyr. Det vil si at fyrgryta ble plassert inne i et lukket lykterom på toppen av et murt fundament med trekkanaler som skulle sikre jevnere og mer økonomisk brenning.".
  • "... i 1854 ble fyret på Lindesnes ombygget. En første ordens linse ble installert på toppen av det gamle kullblusset. Lyskilden var en moderne vekebrenner (parafin)"
  • "I 1915 ble linsa flyttet over i et nytt støpejernstårn."
Hos Nasjonalbiblioteket kan man se bilder av hvordan fyret så ut i 1902. I 1934 kan man se at toppen av kullblussfyret var borte, slik det er i dag. Mer info i Store Norske Leksikon og på Lindesnes fyrmuseum sine egne sider og på facebook.

... men, hvorfor skal man la et godt bilde bli hindret av fakta? Jeg ville likevel se om bildet kunne bli bedre med litt "glød" inni en av trekkanalene :-)

Lyssetting
Jeg hadde vært veien om foreldrene og lånt med meg ulike typer stoff i rød-orange. Det jeg landet på var et rød-aktig, tynt fleece-pledd. Det la jeg først dobbelt oppå LED-lyskasteren. Selv om den stod  en meter inn i trekkanalen (som er gjenstøpt innerst) så blåste pleddet vekk fra lyskasteren bort en gang når selvutløseren hadde gått 8 sekund :-). På noen av de siste bildene prøvde jeg også å legge pleddet 4-dobbelt, men det ble litt i mørkeste laget. Slikt er litt vanskelig å bedømme når man bare ser det på den lille skjermen på kameraet og ikke kan justere eksponering og tone kurve på raw-bildet.

Lyskasteren jeg hadde med meg var en Tripo TTV-126. Jeg fant den på eBay til rundt 325 kr. Den kan brukes på omformer eller 6 AA batteri. Den har også en "skru-knapp" (potmeter) for å justere lysstyrken, fra ca 1/3 og opp til full styrke. På fyret brukte jeg den hele tiden på laveste lysstyrke. Det følger med en liten "blitz-sko-fot" og et justerbart ledd som man kan sette den på, eller man kan montere den rett i en blitz-skoen som på kameraet eller et blitz-stativ. I tillegg er den laget for å kunne montere sammen flere lyskastere til en større flate. Det følger med et hvitt matt pleksiglass og et orange matt pleksiglass som kan monteres på noen plastikklips på fronten. Desverre hadde jeg lagt igjen det orange glasset hjemme når jeg var på ferie på Sørlandet.

I tillegg til rødfargen inni trekkanalen så belyste jeg "fronten" av det gamle fyret med hvitt lys. Her brukte jeg rett og slett LED-lyset på baksiden av iPhone 4S. Kameraet stod kanskje 3-5 meter unna fyret. Jeg holdt telefonen bak, til høyre for kameraet (for å få minst mulig skygger - jeg har likevel tatt bort et par skygger i PSE) og sveipet litt rundt på fyret i løpet av en eksponering på 10-15 sekund.

Det finnes ikke dårlig vær ...
Selv om du skal på sommerferie på Sørlandet, så pakk med deg lue! I alle fall hvis du har tenkt å fotografere langs kysten om natten i 10 grader og frisk bris. Det hjalp litt med hettegenseren. Andre steder må du kanskje tenke litt på hvor du tusler rundt midt på natten med hettegenser og sekk på ryggen, hvis du ikke vil bli tatt for å være tagger e.l. :-)


Nattfotografering i Norge
Selv om jeg ikke brukte blitz på Lindesnes, men en fast lyskilde, så tenker jeg av og til på en blogg-artikkel av David Hobby aka The strobist., Der skrev han om hvilke forholdsregler enkelte fotografer må ta i utlandet (USA), for å unngå uheldige møter med politiet når de er ute og fotograferer med blitz om natten. Heldigvis har det ikke gått langt i Norge ennå!

Etterbehandling
HDR i Photomatix
I motsetning til forrige gang, så fjernet jeg noe støy i bildene i LR før jeg sendte dem til Photomatix. Jeg vet det er en kryssboks for dette i Photomatix/LR-plugin, men det er jo greit å ha kontroll på dette selv :-)
Dette var et tips jeg fanget opp på en eller annen blog eller podcast nylig, men finner ikke linken til det nå...

Nå er jeg "tilbake igjen" på den stasjonære pc'en, og her er det tydeligvis en liten forskjell på versjoner eller oppsett i LR og/eller Photomatix i forhold til laptopen jeg redigerte bildene på forrige gang. Filnavnet blir ikke bygt opp slik at man ser hvilke filer som inngikk, men filnavnet er bygd opp fra filnavnet fra den første filen, etterfulgt av "...And3More". Jeg klarer heller ikke å få sett hvilke innstillinger jeg gjorde i Photomatix. Jeg får undersøke mer rundt dette senere ...

Denne gangen tror jeg at jeg lagde HDR fra følgende filer:
  • Kl. 01:15:18: ISO 100, 3 sek, f7,1 (unødvendig? Ikke spør hvorfor jeg tok det med ...)
  • Kl. 01:18:42: ISO 100, 13 sek, f7,1
  • Kl. 01:19:14: ISO 100, 3 sek, f7,1 (-2 EV)
  • Kl. 01:19:27: ISO 100, 30 sek, f7,1 (2 EV) (Justert shadows +60 under basic og shadows +100 i Tone Curve i LR før det ble sendt til Photomatix)

Degauhsting area virker ikke med visse presets!
I en tidligere blogg-artikkel skrev jeg om Photomatix, og hvilke presets jeg brukte.
Når jeg redigerte de siste bildene fra ferien, la jeg merke til at når man bruker Fusion/Intensive og Fusion/Auto (og Exposion Fusion, Average, selv om ikke det er en av mine favoritter), så tas det ikke hensyn til det degauhsting area som man har angitt. Mulig det er en helt naturlig forklaring på det, uten at jeg har satt meg inn i det, men det er jo greit for andre også å være oppmerksom på. Jeg så det veldig tydelig når jeg det var et stort flagg som vaiet sakte i vinden :-)

Lysstråler fra fyret
Begge nettene jeg har vært ute på "Neset" så har det vært litt fuktig i luften, slik at det har vært veldig lett å se lysstrålene fra fyret mens de sveiper rundt. De kom ikke så veldig klart fram på bildet etter jeg hadde laget HDR av det. Nedenfor er et eksempel på en enkelt eksponering, der jeg kun har gjort noen enkle justeringer og støyfjerning på i LR (highlights +26, shadows +100, whites -100, blacks +31 og noise reduction luminance 55, details 70). Som du ser var det også en del "lense flare" som jeg måtte redigere bort etterpå, selv om jeg ikke brukte noe filter, kun kit-objektivet på 18-55mm.
Jeg tror jeg hadde lagt fleece-pleddet 4-dobbelt over lyskasteren når jeg tok dette bildet.
Uretusjert, ikke HDR. 4 sek, f7.1, ISO 2000
Etter å ha fått litt inspirasjon og noen tips til redigering fra TWiT Photo, episode 53, så bestemte jeg meg for å prøve å legge på litt klarere og tydeligere lysstråler i det endelige HDR-bildet.
Retusjering
I tillegg til å legge på lysstråler så har jeg tatt bort et par skygger, lense flare, noen stømledninger som går inn på veggen på maskinhuset, en av GSM-senderne på fyret og et hjørne av fleece-pleddet som lå litt for langt ute i trekkanalen.

Jeg har også jobbet med flere lag for justering m.m. i PSE. Nå begynner jeg å "komme inn i det" :-)


Sluttresultatet
Ja, slik ble det ...

Det siste nattlige besøket på Neset medførte kanskje ikke noe stort bedre resultat enn forrige gang, men litt "anderledes", og som du ser så har jeg i alle fall lært en hel masse. Jeg får bare håpe at jeg husker en del av dette lengre enn det jeg gjorde når det gjelder å ta bilde av stativplasseringen :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar