Et av bildene mine av solen som bryter gjennom frostrøyken over Glomma ble valgt til månedens bilde for februar i Aurskog-Høland Fotoklubb.
Det er en nystartet klubb, men har allerede fått over 50 medlemmer. Det var like greit å få unnagjort det å vinne månedens bilde, før folk hadde kommet seg skikkelig inn i rutinene - det kom desverre bare inn 3 bilder til februar :-)
Etter å ha sett nivået på flere av de andre bildene som blir delt i klubbens lukkede Facebook-gruppe, så blir det nok hard konkuranse etter hvert ...
Behind the scenes
Bildet er tatt den 4. feb, ca. 9:45 ved Bingen Lenser.
Etter å ha pendlet fra Aurskog til Oslo i mange år, har jeg ofte kommet over Heia og ned mot Fetsund og sett hvordan tåke, dis eller frostrøyk ligger over Glomma. Denne lørdagen hadde jeg sjekket værmeldingen og det skulle bli både klart og kaldt, så jeg var bevisst tidlig ute på morgenen for å forsøke å lage noen bra bilder av frostrøyk.
Jeg hadde med meg min Canon EOS 450D, men også et Panasonic Lumix LX3 for å ta litt video, og selvfølgelig min iPhone 4S. Egentlig hadde jeg ikke tenkt å ta så mange bilder med iPhonen, men ville prøve hvordan TrueHDR-appen taklet det utfordrende lyset som var der den formiddagen.
Her ser du de to bildene den tok, og det tredje som den satt sammen av de to første.
"Helt ok", men ikke helt den skarpheten jeg var ute etter, og motivet var jeg vel heller ikke helt fornøyd med. Frostrøyken ser mer ut som en sandstorm ...
Frostrøyken lå over hele østsiden av elven.
Når jeg tok "vinnerbildet" så stod jeg nede ved elven, litt utenfor høyre billedkant her:
Når jeg hadde kjørt noen kilometer hjemmefra viste utetermometeret i bilen -29 grader. Ved Glomma var det "bare" rundt -26. Det ble derfor ikke så veldig lange opphold utenfor bilen når jeg fotograferte.
Tror det var mest tilfeldigheter (og litt hasteverk pga kulden) som gjorde at jeg ikke fikk noen veldig bra bilder fra speilrefleksen den dagen. Vinnerbildet ble faktisk tatt med den vanlige innebygde kamera-appen på iPhone'en. Helt uredigert så det slik ut:
Dette hadde jeg med på fotoklubbens møte i februar, der vi så på hverandres bilder og gav hverandre tilbakemeldinger på dem. Der fikk jeg bl.a. spørsmål om hvorfor jeg ikke hadde tatt bort noen av de skjemmende kvistene på bildet. Vel ... det skyldtes vel både at jeg ikke hadde Photoshop tilgjengelig, og at jeg ikke kan / kunne bruke det i særlig grad, og en slags motvilje mot å redigere så alt for mye på bildene. Jeg har holdt meg til "småting" som kan fikses i Lightroom. Etter dette har jeg lastet ned en prøveversjon av Photoshop, og prøvd meg litt på bl.a. content aware fill. Jeg forsøkte også litt på å få bort noen av kvistene med Spot removal i Lightroom. Ikke bare var det vanskelig å få til fint, men det var også gresselig kjedelig og tungvindt.
Før jeg sendte inn bildet til februar-konkuransen, så justerte jeg også litt på det for å få fram litt mer kontraster og få justert fargene litt. Jeg gjorde ingen generelle endringer i bildet, hverken for hvitbalanse, lys, kontrast e.l. Jeg brukte imidlertid Adjustment brush to steder: På frostrøyken justerte jeg exposure til -29, brightness til -20 og saturation til 10. For snøen og isen justerte jeg brigthtness til 88.
Det ferdige resultatet ser du helst øverst i dette innlegget.
BTW: Jeg er ikke på noen måter sponset for å skryte av Lightroom, jeg er bare "sabla forøyd" med det verktøyet.
En halv time senere ...
En liten halvtime senere hadde jeg kjørt opp til kraftstasjonen ved Rånåfoss.
Der filmet jeg litt, og fikk til nok et bilde med iPhone'en jeg ble ganske fornøyd med. Bildet har bare vært innom Lightroom og fått justert exposure til -0.14, recovery til 100, fill light til 6, blacks til 11 og brightrness til 29. Clarity ble satt til 6, vibrance til 6 og saturation til 3. I tillegg er det beskåret litt.
Jeg tok også opp litt video der. Veldig greit kamera, LX3, men det tåler ikke mye lys direkte inn forrenifra før det blir massevis av "lens flare".
tirsdag 6. mars 2012
lørdag 3. mars 2012
Rådyr
Hvordan ta bilde av rådyr?
Man tager 3 rådyr, ber dem posere på jordet, ca 30 meter fra den snart helt snøfrie verandaen. Tilsetter et Nikon D5100, dandert med en 70-300mm f4.5-5.6, og brenner av ca. 40 bilder på 5 minutt.
Det beste bildet fikk gjennomgå både i Lightroom og Photoshop.
Bildet ble tatt med 70-300@270mm, f5.6, 1/3200, ISO 400.
Jeg brukte et utsnitt på 1371x1485 av 4928x3264.
Bilde ble tatt ca. 1 time og 20 minutt før solnedgang (ref. Planets-app på iPhone).
Lightroom
På dette bildet justerte jeg:
- Hvitbalanse (temp 5300, tint 7 – satt med White balance selector ulike steder i snøen før jeg ble fornøyd)
- Fill light (31)
- Exposure (0,6)
- Recovery (Highlight recovery) (8)
- Blacks (Black clipping) (9)
- Clarity (3)
- Vibrance (-6)
- Sharpening (52)
- Sharpen radius (1,2)
- Sharpen detail (86)
I tillegg brukte jeg Adjustment brush, og tegnet hele området rundt rådyret. Deretter justerte jeg saturation til -56 for det området. Dette justerte ned fargetonene i stråene i snøen som jeg syntes tok litt for mye oppmerksomehet og det fikk også framhevet det lille som er av farge i pelsen til rådyret uten å måtte fikle med fargene på selve dyret.
Photoshop
Deretter eksporterte jeg det som tiff og tok det inn i Photoshop og brukte content aware fill for å få bort bakenden av det andre rådyret, støttesaget til stolpen og en del strå o.l. som jeg syntes forstyrret mest, uten å "glatt det ut" alt for mye. Siden jeg foretrekker å jobbe i Lightroom ble det tatt tilbake der for å eksportere til jpeg i ulike varianter.
Etter at første versjon av bildet fikk synket inn, så bestemte jeg meg senere på dagen for å gå litt mer berserk med content aware fill i Photoshop. Da fjernet jeg bl.a. også en mørk "tue" øverst i venstre hjørne som jeg tidlig trodde gav litt mer balanse i bildet. Tok også bort de nederste stråene for å få en mer "hel linje" nederst i bildet.
Behind the scenes
Utgangspunktet
Filen slik den opprinnelig ble vist i Lightroom uten noen redigering fra min side (tror Lightroom gjør litt automatisk).
Beskjæring
Her ser du hvilket utsnitt jeg valgte.
Fargejustering
Jeg valgte å justere ned fargemetningen på alt annet enn selve rådyret.
Ferdig redigert i Lightroom
Slik så det ut når jeg var ferdig i LR3 og sendte det over til Photoshop:
Første utkast fra Photoshop
Her har jeg brukt content aware fill, nokså moderat(?):
Som sagt ... Når det fikk "modnet seg litt", så tok jeg en runde til i Photoshop. Resultatet av den siste runden ser du helt øverst i dette innlegget.
Et annet bilde fra samme serie
Når først rådyrene var der, så prøvde jeg meg også på litt video, men det ble ikke noe bra uten stativ.
Et av de andre bildene som jeg "nesten ble fornøyd med" var dette:
Ideelt sett skulle sikkert rådyrene hoppet litt mer sideveis, men det var jo vanskelig å overtale dem til, i og med at det var meg de tydeligvis ville stikke av fra. Det hadde sikkert også blitt mye bedre med stativ og lengere lukkertid for å få litt mer bevegelse på dyret i bildet, men uten å få uskarp bakgrunn.
Neste gang...
-skal jeg bruke stativ
-skal jeg forsøke å komme på solsiden av dyrene
-skal jeg huske å sette på litt overeksponering, eller evt kjøre helt på manuell – denne gangen kjørte jeg med fast iso og blender (aperture priority)
-skal jeg ikke kjøre med autofokus basert på et fast senterpunkt slik jeg gjorde nå – enten vil jeg flytte fokus-funksjonen fra utløseren til EV-knappen bak på kameraet, eller så vil jeg bruke EV-knappen bak på kameraet til å holde fokuspunktet bare med ett punkt
-skal jeg kanskje bruke litt mer tid på nøyaktig markering av hva jeg skulle bruke content aware fill på i Photoshop
Hva ville du gjort med dette bildet?
Jpeg-filen, TIFF-filen, Nikon raw-filen og Lightroom sidecar file kan du laste ned under Creative Commons lisens, Attribution-NonCommercial-ShareAlike. Se http://www.flickr.com/creativecommons
This work by Roy A. J. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License
Jeg har konvertert
Etter fire år med Canon EOS 450D har jeg konvertert til Nikon-leiren og kjøpt et Nikon D5100.
Det var forskjell det!
Savnet av og til video-mulighet på den forrige speilfleksen, og hadde flere bilder som ikke ble spesielt teknisk gode pga for mye støy eller uønsket bevegelse når det var lite lys, og jeg ikke brukte stativ.
Holder fortsatt på å bli kjent med det nye kameraet. Jeg var forberedt på å tilpasse meg nye menyer, nye knapper, knapper og menyvalg jeg ville savne eller at de var plassert på et annet sted osv. Greit nok..., og det var dessuten mindre overgang enn jeg hadde fryktet. Det som jeg ble veldig overrasket over var "links-gjengen" på bajonett-festet til objektivene... Why??? Noen av justeringene som gjøres med "hjulet" syntes jeg også virket litt bakvendt. Det er jo tydelig at Nikon også har innsett det, siden det er et eget menyvalg for å reversere retningen på hjulet :-)
Til 450D hadde jeg bl.a. en Sigma 18-200, f3.5-6.2. Når jeg kjøpte et brukt D5100 fikk jeg bl.a. med en Nikon 70-300, f4.5-5.6. Det var en hyggelig overgang. Ellers ble jeg mest satt ut over hvor høyt jeg kunne sette ISO'en uten å få plagsomt mye støy i bildene :-) Nå skal jeg ikke påståd at alt det positive jeg har å si om D5100 skyldes at jeg gikk over fra Canon til Nikon - Begge har utviklet seg mye på de 4 årene.
På "litt mer avanserte" Canon-kamera enn mitt kunne man flytte autofokus-funksjonaliteten fra halvveis ned på utløseren til en knapp for tommelen på baksiden av kameraet. På D5100 kan man velge dette, og det er flere knapper man kan velge ulike funksjoner for. Slike ting liker jeg! Skulle bare hatt enda noen flere valg... Mer om det siden, når jeg prøver å sette opp autofokus til tommelen.
For å få et inntrykk av hvor god VR-funksjonen var (vibrasjonsreduksjon), og hvor mye støy og uskarphet det ble med ulike kombinasjoner av objektiv, brennvidde, iso, blender og lukker, så kjørte jeg ut på en liten åsrygg ved Fetsund, rullet ned vinduet og brandt av noen hundre bilder. Det er mulig jeg støttet underarmen mot toppen av vinduet, men det kan ikke regnes som noe "stativ" på noen måte.
Hovedbildet er tatt med 18-55@18mm, 1/640, f8, ISO 400.
Alle utsnittene er laget av den samme raw-filen, tatt med 70-300@300mm, 1/500, f9, ISO 800.
Jeg ble litt "satt ut" av hvor små detaljer man kunne trekke ut før det ble alt for grøtete. Ikke det at jeg har tenkt å benytte meg av det så veldig ofte, men det gir meg betraktelig mer frihet til etterbehandling av bildene enn det jeg har har hatt til nå.
Dagen etter var jeg tilbake på samme stedet. Denne gangen med stativ og en ekstra wide converter, for å se hvor stor spennvidde jeg virkelig har til rådighet.
På det første bildet her, er det neppe noen stor overraskelse at jeg har brukt stativ :-)
Det er tatt med 18-55@18mm med 0.18x wide converter, 1/50, f22, ISO 100.
Wide converteren er ikke noe topp-kvalitet, og derfor blir bildet ganske uskarpt i kantene. Ser den går for rundt $50 på eBay nå. Moro hvis man kan zoome litt inn, eller kan blende helt ned til minste blender.
Det neste bildet ble tatt med 70-300@300mm, 1/250, f8, ISO 100. Her brukte jeg stativ og 10 sekunders selvutløser. Det var litt overraskende og irriterende at man må inn i menyen og velge 10 sek. forsinkelse for hvert bilde, men det skal jeg vel leve med ... Fjernutløser er på vei i posten...
Utrolig hvilke detaljer man får med. Man ser det spesielt når man viser bildet i full størrelse, evt zoome inn litt og kan telle antall kledningsbord på hvilebrakken ved Fetsund Lenser. Jeg skal ikke påstå at det ble helt riktig, men jeg kom til 60 ytterbord... Etter det jeg kan se på kartet har jeg stått ca. 2 km unna!
Dette skal bli moro, når jeg bare får blitt litt mer kjent med kameraet og kan fokusere mer på den kreative delen uten å bli "hindret" av teknoloigen, eller mangel på sådan :-)
Det var forskjell det!
Savnet av og til video-mulighet på den forrige speilfleksen, og hadde flere bilder som ikke ble spesielt teknisk gode pga for mye støy eller uønsket bevegelse når det var lite lys, og jeg ikke brukte stativ.
Holder fortsatt på å bli kjent med det nye kameraet. Jeg var forberedt på å tilpasse meg nye menyer, nye knapper, knapper og menyvalg jeg ville savne eller at de var plassert på et annet sted osv. Greit nok..., og det var dessuten mindre overgang enn jeg hadde fryktet. Det som jeg ble veldig overrasket over var "links-gjengen" på bajonett-festet til objektivene... Why??? Noen av justeringene som gjøres med "hjulet" syntes jeg også virket litt bakvendt. Det er jo tydelig at Nikon også har innsett det, siden det er et eget menyvalg for å reversere retningen på hjulet :-)
Til 450D hadde jeg bl.a. en Sigma 18-200, f3.5-6.2. Når jeg kjøpte et brukt D5100 fikk jeg bl.a. med en Nikon 70-300, f4.5-5.6. Det var en hyggelig overgang. Ellers ble jeg mest satt ut over hvor høyt jeg kunne sette ISO'en uten å få plagsomt mye støy i bildene :-) Nå skal jeg ikke påståd at alt det positive jeg har å si om D5100 skyldes at jeg gikk over fra Canon til Nikon - Begge har utviklet seg mye på de 4 årene.
På "litt mer avanserte" Canon-kamera enn mitt kunne man flytte autofokus-funksjonaliteten fra halvveis ned på utløseren til en knapp for tommelen på baksiden av kameraet. På D5100 kan man velge dette, og det er flere knapper man kan velge ulike funksjoner for. Slike ting liker jeg! Skulle bare hatt enda noen flere valg... Mer om det siden, når jeg prøver å sette opp autofokus til tommelen.
For å få et inntrykk av hvor god VR-funksjonen var (vibrasjonsreduksjon), og hvor mye støy og uskarphet det ble med ulike kombinasjoner av objektiv, brennvidde, iso, blender og lukker, så kjørte jeg ut på en liten åsrygg ved Fetsund, rullet ned vinduet og brandt av noen hundre bilder. Det er mulig jeg støttet underarmen mot toppen av vinduet, men det kan ikke regnes som noe "stativ" på noen måte.
Hovedbildet er tatt med 18-55@18mm, 1/640, f8, ISO 400.
Alle utsnittene er laget av den samme raw-filen, tatt med 70-300@300mm, 1/500, f9, ISO 800.
Jeg ble litt "satt ut" av hvor små detaljer man kunne trekke ut før det ble alt for grøtete. Ikke det at jeg har tenkt å benytte meg av det så veldig ofte, men det gir meg betraktelig mer frihet til etterbehandling av bildene enn det jeg har har hatt til nå.
Dagen etter var jeg tilbake på samme stedet. Denne gangen med stativ og en ekstra wide converter, for å se hvor stor spennvidde jeg virkelig har til rådighet.
På det første bildet her, er det neppe noen stor overraskelse at jeg har brukt stativ :-)
Det er tatt med 18-55@18mm med 0.18x wide converter, 1/50, f22, ISO 100.
Wide converteren er ikke noe topp-kvalitet, og derfor blir bildet ganske uskarpt i kantene. Ser den går for rundt $50 på eBay nå. Moro hvis man kan zoome litt inn, eller kan blende helt ned til minste blender.
Det neste bildet ble tatt med 70-300@300mm, 1/250, f8, ISO 100. Her brukte jeg stativ og 10 sekunders selvutløser. Det var litt overraskende og irriterende at man må inn i menyen og velge 10 sek. forsinkelse for hvert bilde, men det skal jeg vel leve med ... Fjernutløser er på vei i posten...
Utrolig hvilke detaljer man får med. Man ser det spesielt når man viser bildet i full størrelse, evt zoome inn litt og kan telle antall kledningsbord på hvilebrakken ved Fetsund Lenser. Jeg skal ikke påstå at det ble helt riktig, men jeg kom til 60 ytterbord... Etter det jeg kan se på kartet har jeg stått ca. 2 km unna!
Dette skal bli moro, når jeg bare får blitt litt mer kjent med kameraet og kan fokusere mer på den kreative delen uten å bli "hindret" av teknoloigen, eller mangel på sådan :-)
Abonner på:
Innlegg (Atom)